1. ledna 2008

PF 2008: Jak se cítit šťastný

Není nad to, začít nový rok dobrou radou. Ze všech článků, které jsem minulý rok četl, mě nejvíc oslovil tento. Dobrá rada tam není jen jedna, ale dokonce je jich celých deset. Netýkají se ničeho menšího než lidského štěstí.

Intuitivně štěstí považujeme za něco zvláštního, těžko dosažitelného až metafyzického. Spojujeme ho s velkými a silnými zážitky, jako je výhra velkého množství peněz, nečekaný úspěch v práci, nalezení životního partnera, narození dítěte atd. atd. Naštěstí se v dnešní době štěstím zabývají i vědci, takže nemusíme vycházet z matoucích pocitů, ale opřít se o skutečná fakta. Ve zmiňovaném článku se dočteme, že není třeba ničeho tak komplikovaného - stačí pravidelně cvičit, starat se o svou květinu, být hodní na sebe a na ostatní, smát se, víc mluvit s lidmi a méně času trávit u televize. Banální? Jsem přesvědčen, že i kdybychom se řídili polovinou nebo třetinou uvedených rad, budeme se cítit šťastnější.

Potřebovali jsme novou vědu na to, abychom zjistili, že štěstí vlastně není žádná věda.

Přeji šťastný rok 2008.

P. S. Tématu vnímání štěstí se podrobněji věnuje kniha Škobrtnout o štěstí Daniela Gilberta, která nedávno vyšla v nakladatelství Dokořán. Stojí za přečtení.

Žádné komentáře: