21. března 2008

Východní přísliby pro Marks & Spencer

Vzhledem k tomu, že přede mnou právě trůní sour cream & red onion handcooked crisps z MARKS & SPENCER, nedá mi to, abych nenapsal pár řádek ke zprávě, které se věnovala ráno i Česká televize. Mateřská společnost totiž odkoupila nadpoloviční podíl svého obchodního partnera - společnosti COMS sídlící v Praze a provozující franšízy v ČR, SR, Litvě a Lotyšsku. Chce mít tedy zjevně svou expanzi na východní trhy více pod kontrolou, než umožňuje standardní franšízový model.

Na ČT se poněkud zmateně ptali něco v tom smyslu, zda "je normální aby franšízor kupoval svého provozovatele" (myšleno franšízanta). Nuž, podle mého skromného názoru to úplně normální není, a to především v rozsahu, v jakém to teď provádí MARKS & SPENCER. Nedávno dal totiž 50 mil. euro za podíl ve svém dalším obchodním partnerovi, společnosti Marinopoulos, která provozuje jeho franšízy v Řecku, Rumunsku, Bulharsku a Švýcarsku.

MARKS & SPENCER před osmi lety evropské obchody ve svém vlastnictví opustil a teď se k tomuto konceptu vrací. Nehodlá se však zastavit u nás ani v Litvě. Cílem je Čína a Indie. Jak jinak.

Značku MARKS & SPENCER mám rád a již jsem jí na tomto blogu přál zářnou budoucnost. Přesto mi jejich módní styl nesedí a musím se pokaždé přemlouvat, abych si tam koupil něco jiného než tričko pod košili nebo ponožky. Donedávna navíc bylo oblečení této značky poměrně drahé - nová agresivní cenová politika ovšem mnohé změnila.

Fascinující je však nabídka jídla: vše pěkně prosím bioprodukty, snížený tuk a podobné vychytávky. Navíc snadno k přípravě a i rychlovky do mikrovlnky připomínají skutečné jídlo. To jeden ocení, když se často nedostane ani na pořádnou večeři. Příště ochutnám víno, které mi už kdosi vychvaloval.

Ale především ty brambůrky… Ne, opravdu po mně nechtějte, abych je srovnával s "tradičními českými brambůrky", protože by to vskutku nebylo porovnání lichotivé. Jen jeden problém: 100 g = 1960 kJ. A balení, které sníte okamžitě po otevření, protože se od něj nedokážete odtrhnout má 150 g... Nechtěli by začít dělat třeba třetinovou váhu?

2 komentáře:

NXS řekl(a)...

Tiez som oblubencom M&S a rad mam ich lezernu eleganciu. keby cesi/slovaci zacali trochu mysliet aj na to ako sa obliekaju, tak by som v uliciach videl menej ludi v oblekoch a teniskach alebo v sportovych bundach a oblekoch, pohorky ma tiez vedia docela dost pobavit... inak aj to jedlo je vyborne, mozno to nie je pre kazdu cenovu kategoriu, ale urcite sa chut tej cene vyrovna

David Simak řekl(a)...

co se týče jídla, určitě ta cena odpovídá kvalitě. vyšší se zdá být jen zdánlivě - většina produktů je bio, fairtrade atp.
a nabídka je poměrně široká, takže toho mám ještě spoustu o otestování :)